Tekst: Per Sibe
Har du noen gang drømt om en OL-medalje? Mange har nok det. De færreste får drømmen oppfylt. Men nå kan drømmen din oppfylles.
I slutten av november skal nemlig en olympisk sølvmedalje fra sommerlekene i London 1908, selges på auksjon
– Auksjon avgjør prisen, sier daglig leder Dasa Stankova og styreleder Arne Riise i Oslo Myntgalleri.
Og ikke er medaljen bare vunnet av en nordmann, men i tillegg av en ekte Særping.
Kjøpmannssønn og turner
Ole Iversen ble født i Sarpsborg 21.februar 1884. Hans far, som også het Ole Iversen, var en kjent forretningsmann her i Sarpsborg. Han drev en såkalt finere manufakturforretning i Torvgata 1 på Lilletorget, og ble senere også bankdirektør.
Ole meldte seg inn i Sarpsborg turnforening, og ble så god at han ble tatt ut som deltager til de olympiske leker i 1908. Hvor, han som en av ti nordmenn vant sølvmedalje i troppsturn, bare slått av Sveriges lag. I tillegg deltok Ole individuelt i mangekamp, men endte der langt nede på listen.
Sarpsborg turnforening er Sarpsborgs eldste idrettslag, og er også et at de eldste på landsbasis. Opprinnelig stiftet i 1858, men varte ikke så lenge, før det i 1885 ble vekket til live igjen. Frem til 1920 deltok også, i tillegg til Ole Iversen, flere av foreningens medlemmer i de olympiske leker.
Ole Iversen giftet seg i 1915 med Gunhild Trosdahl, en gullsmeddatter fra Halden.
Ole Iversen døde i Sarpsborg, 9. mars 1953, 69 år gammel.
Olympiaden ble flyttet
Nå for tiden er det vel verken sommerlekene eller turn som Norge har tatt flest olympiske medaljer i på en stund. Men i begynnelsen på de moderne sommerlekenes historie var ikke Norge å kimse av. I 1908, ble det 8 medaljer til Norge, 2 gull, 3 sølv og 3 bronse.
Sommerlekene i 1908 var den 4. offisielle olympiaden i nyere tid, og skulle egentlig avholdes i Roma. Grunnet et stort og ødeleggende utbrudd fra vulkanen Vesuv i 1906, hadde italienske myndighetene mer enn nok annet å tenke på, og måtte trekke seg som vertsland.
Den olympiske komite snudde seg rundt, og fikk London til å overta arrangementet. Kort varsel, men det meste sto klart da Ole og 68 andre utøvere fra Norge ankom London.
Sammen med 21 andre nasjoner, møtte den norske troppen et OL som ikke gikk helt problemfritt. Her kan nevnes, land som nektet å delta i åpningsseremonien, mens andre deltagere nektet å gå bak sine respektive lands flagg. Noens lands flagg ble heller ikke heist på stadion.
Beskyldninger om juks og feil i konkurransene manglet det heller ikke på.
På tross av en del problemer, ble sommerlekene gjennomført. Og Ole kunne reise hjem til Sarpsborg med medalje og diplom i bagasjen.
Mer enn bare en medalje
Og nå, etter 116 år, skal denne medaljen finne nye eiere på auksjon.
– Medaljen vil inngå i november-aksjonen som også blir Oslo Myntgalleris 39. auksjon, sier daglig leder Dasa Stankova i Oslo Myntgalleri i en pressemelding.
Oslo Myntgalleri A/S ble etablert i 2012 og er ifølge deres nettside, Nordens ledende auksjonsfirma for mynter. Selv om firmaet bare har holdt på siden 2012, har de ansatte lang erfaring innen faget. Både som samlere, fagpersoner og med myntsalg. Noen i over 50 år.
Oslo Myntgalleri ble medlem av IAPN (International Association of Professional Numismatists) i mai 2016 som eneste mynthandel i Norge. Medaljer og sedler er også områder hvor det besittes stor kunnskap.
Auksjonen går av stabelen 23.-24. november i år i Rococo-salen på selveste Grand-hotell i Oslo.
Og dette salgsobjektet er mer enn bare en olympisk sølvmedalje. For den heldige auksjonsvinneren får også med Ole Iversens deltagermedalje og diplom. Alt er tatt veldig godt vare på i alle disse årene.
– Det er sjelden olympiske medaljer kommer på auksjon, forteller Eirik Myge, avdelingsleder ved Oslo Myntgalleri, i samtale med By Sarpsborg.
– Men enda mer sjeldent er det at en slik lot kommer så komplett, fortsetter han. -Som regel er de blitt delt opp etter hvert som tiden går. Med en komplett lott mener jeg altså at det originale vinnerdiplomet også følger med, samt hans deltagermedalje.
Eirik Myge gjør også oppmerksom på at i olympiske lagkonkurranser er det vanlig at bare en av medaljene er i ekte sølv, og den er det lagets leder som får. Noe Ole Iversen ikke var, og dermed er sølvmedaljen som auksjoneres bort, støpt i bronse. Deltagermedaljen er i tinn.
Så med dette har også nå BY Sarpsborg lesere sjansen til å bli eier av en olympisk medalje, og en del av Sarpsborgs historie.
Én kommentar
Dette burde vel Sarpsborg by være stolt av å kunne ha i sitt eie.