Tekst: Hege Weimand Larsen. Foto: Thomas Gundersen
Unge talenter fra ti nasjoner ikledde seg for første gang landslagsdrakt da Sarpsborg Roklubb arrangerte Baltic Cup.
Norske roere har gjennom tidene gjort det godt i internasjonale mesterskap. Og det er her det begynner: På Tunevannet trener utøverne inntil ni ganger i uka med Sarpsborg Roklubb.
– Skal du bli god til å ro, må du ro mye, sier Thoralf Engebretsen.
– Og Tyskland vinner sammenlagt, konstaterer klubblederen allerede før første finale i samarbeidsstevnet med Norges Roforbund.

Det største arrangementet
Det internasjonale arrangementet er det største noensinne for klubben.

– Vi har hatt noen mesterskap, men dette er større – selv om antall utøvere er færre, forklarer rosjef Thomas Gundersen.
I Baltic Cup stilte om lag 140 utøvere under 18 år. De konkurrerte både individuelt og i lag med toer- og firerbåter.
Styreleder Thoralf Engebretsen er gift med styremedlem Renate Jacobsen. Sammen har de to barn som begge ror i klubben.
– Jeg rodde selv i yngre år. Nå er jeg her med barn. Vi bor rett overfor Tunevannet og ser over hit hver dag. Det er nær tilgang til roklubben, forteller Thoralf.
Barna deres ror hver dag.
Mange land å ivareta
Klubben sørget for innkvartering av 250 deltakerne sammen med trenere og støttespillere. Deltakerne kom fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Litauen, Latvia, Polen, Tyskland og Ukraina.
Noen bodde på Quality Hotel, men de fleste overnattet på Utne camping.
– Dette skal være et lavkosttilbud med lav deltageravgift per utøver. Denne skal dekke mat, overnatting og det som hører med. Så det er et dugnadsprosjekt uten like for å få det til å gå opp, sier Thoralf.
Deltakerlandene rullerer på å arrangere Baltic Cup. Sarpsborg Roklubb har foreldre, familiemedlemmer og tidligere utøvere som stiller opp til dugnad under konkurransehelgen.
Det lokale næringslivet har støttet opp om regattaen.
Regattaen på Tunevannet var svært publikumvennlig. Deltakerne konkurrerte i heat over 2.000 meter lørdag og 500 meter sprint søndag. En drone fløy over vannet og tilbød live-streaming til dem som ikke fikk kommet seg til arenaen.
Fair Play og mengdetrening

Et av målene med den baltiske cupen er å bidra til at unge utøvere har det gøy og utvider sitt nettverk. Det er stort fokus på så vel inkludering, utvikling av talenter og teamarbeid.
Utøverne ror vanligvis mellom 14 og 20 kilometer på hver treningsøkt. Noen økter er kortere.
– De ligger kanskje på 2,30 minutter per 500-meter, så det går unna, forteller Thoralf.
– Utøverne trener singel, dobbel eller firer. Tunevannet er tre og en halv kilometer langt.
Klubben har et såkalt albano bøyesystem med internasjonale mål til konkurransen.
– Utøverne som satser, trener ni til tolv ganger i uka, forteller Renate Jacobsen.
– Flere eliteroere ror med det vi kaller “norske årer,” som er malt med det norske flaggets farger.
Noen av klubbens utøvere har rodd i Coupe de la Jeunesse, som var i Praha i august. To jenter rodde nordisk mesterskap og vant sølv i åtter med cox.
– I båten sitter åtte roere. Cox-en sitter foran med ansiktet mot utøverne og roper takta. Cox-en er en slags kaptein eller styrmann, forklarer Renate.
Stort å ro i landslagsdrakt

– Regattaen er den første internasjonale sådan for veldig mange av utøverne. De får ta på seg landslagsdrakt, ror med landslagsårer og er ute på tur med landslaget. For mange er det veldig stort, forteller Thoralf.
En av trenerne i klubben er Thomas Gundersen. Han har vært medlem siden 2014.
Sarpsborg Roklubb har en sterk identitet med egne lokaler ved Tunevannet.
– Det er veldig sånn at Sarpsborg Roklubb – det er her. Andre klubber eier ikke egen hall, mens vi drifter anlegget selv. Det er ikke så mange midler å søke om til drift, men vi får det til å gå rundt med utleie av roklubben, forteller Thoralf.
I sikkerhetsteamet ute på vannet er det egen radiokommunikasjon.
– Hvis du ikke ror riktig eller setter fast åra, så går du rundt. Og det skjer. Som regel kan man komme seg opp i båten selv, men det er viktig å ha med sikkerhetsbåt, forklarer sikkerhetsvakt Flemming.
– Det er alltid med sikkerhetsbåt i konkurransene og alltid følgebåt på trening, tilføyer Thoralf .
Klubben for alle
Alle som har lyst til å prøve seg med roing, får lov.
– Vi har lave avgifter og stiller med båter og utstyr. Roing er en av de billigste idrettene du kan begynne med. For 1.500 kroner i året kan du begynne å ro. Da stiller vi med det beste utstyret, og vi har et eget treningsrom i klubbhuset. Der fins romaskin og sykler og det som skal til, sier Thoralf engasjert.
Mottoet for Sarpsborg Roklubb er “Klubben for alle”.
