Tekst og foto: Per Sibe
Når livet setter en stopper for en ung manns planer og drømmer, er det nok lett å gi opp. Aleksander nektet og valgte det motsatte alternativet.
BY Sarpsborg møter Aleksander Vollebekk Olsen hjemme i borettslaget på Ise. Sekunder etter ankomst hører vi stemmen hans som meddeler at han vil være på plass i løpet av noen minutter. Stemmen kommer fra bak huset. Ingen problem, det er mer enn nok å beundre her så lenge.

En fantastisk hage hvor det spirer og gror. Blomster, grønnsaker, krydderplanter – og et drivhus fylt med planter fulle av chili og gigantiske tomater.
Men så rundet en blid 30-åring og rullestolen hans hushjørnet.
– Beklager så mye, men naboen ba meg over på brus.
En kreativ ungdomstid
Aleksander har skaffet seg egen bolig i borettslaget der han vokste opp. Her kjenner han alle og har foreldrene sine rett borte i veien.
Tidlig i 20 årene var Aleksander i arbeid som frisørlærling. Fritiden gikk med til hobbyaktiviteter. Kreativ har han vært hele livet. Som 18 åring, inspirert av innlegg på Instagram, var han i gang med første plantekasse på verandaen i barndomshjemmet.
Interessen har bare vokste med årene. I dag har han egen Instagramkonto med navnet Funksjonshemmahage. Vel verd et besøk. Den viser også hans interesse for fotografering.
Da drømmer ble knust
Aleksander ble født med en mild form for cerebral parese (CP). Det hidret ham ikke på noen måte, og ikke var den synlig heller. Eller som Aleksander beskriver det:
– Litt skjev i det ene beinet, liksom.
Men i begynnelsen av 20-årene kjente han at det var noe som ikke stemte i kroppen. Gradvis begynte Aleksander å føle seg dårligere. Bare en måned før han skulle avlegge fagprøven, klarte han plutselig knapt å holde seg på beina. Midt under et klipp av en kunde. Det var bare å ringe sjefen og legen.
– Og jeg kom aldri tilbake til jobben.
Fra leger til innleggelse på Kalnes Sykehus. Aleksander ble stadig dårligere. Året etter fikk han diagnosen multippel sklerose (MS), en nevrologisk sykdom. Mens noen er nærmest symptomfrie, kan den hos andre føre til alvorlig funksjonsnedsettelse. For Aleksanders del førte det til at han ble avhengig av rullestol.
Man har noen valg

At det ble en tung tid etter han fikk diagnosen, er lett å forstå. Aleksander mener derimot at man alltid har valg. Man kan gi opp, eller man kan la være. Aleksander valgte det siste.
Og for dem som kjenner denne unge mannen og hans evne til å spre glede og positivitet, er vel ikke dette noen overraskelse. Han tok kontakt med MS-foreningen her i Sarpsborg, og raskt var han innvalgt i styret og ung-kontakt i foreningen. En meget aktiv sådan.
Og hagen hans er til glede for hele borettslaget. Selv om det går mot sesongslutt, er det fortsatt mye som fremdeles krever stell. Men han har mange gode hjelpere når det trengs.
Særlig mamma trekker han frem som en kjemperessurs.
Vil skape egen arbeidsplass
Selv om Aleksander dyrker mye av sin egen mat, og også gjerne gir bort når han har for mye, så blir det litt for smått til å selge.
Men for noen år siden så han noen figurer som en venninne av tanten hans hadde støpt. De syntes han var utrolig flotte. Dette ville han prøve. Former og betong ble kjøpt inn. En bod ble innredet til formålet, og produksjon ble igangsatt.
I dag selger Aleksander på hobbybasis via Facebook under navnet Pønt åpp, I tillegg til at han selger noe til venner og naboer. Ofte til presanger.
I fjor prøvde han seg på et par julemarkeder.
– Det ble litt stress, for jula er jo høysesong. Så i år er jeg allerede i gang med støping av nisser, forteller han
Selv om salget ikke er så stort enda, elsker Aleksander det han driver med.
Og det er vel det livet egentlig dreier seg om.
