Tom Helgesen og Margrethe Stang Erikstad har samlet sterke historier og krydret mat fra 30 land i boken "En smak av verden i Sarpsborg".

Margrethe og Tom gir deg en smak av verden

Tekst: Katharina Wiig

Visste du at Sarpsborg er hjem til mennesker fra 123 land? Olavs by huser dermed innbyggere fra alle verdenshjørner – og det vekket nysgjerrigheten til Margrethe Stang Erikstad og Tom Helgesen.

Det har resultert i boken “En smak av verden i Sarpsborg”. Den byr på matoppskrifter, sterke historier og personlige beretninger. Sarpsborg er en miniatyr av verden. Det dufter forlokkende og fristende fra kjøkkenet i de mange hjem.

Uansett hvilket land vi opprinnelige kommer fra, må vi ha mat. I de mange hjem lages det hver dag retter fra Jemen, Polen, Uganda, Eritrea, Iran, Tyskland, Island, Danmark, Palestina og Nederland – for å nevne noen.

– Tanken har vært der lenge, og til slutt måtte jeg bare gjøre noe med det, smiler Tom Helgesen.

Alle har en historie

En telefon til Margrethe Stang Erikstad, som jobbet med integrering, var første steg. Hun var ikke vanskelig å overtale. Dermed var prosjektet i gang. Planen var å presentere mat og matkulturer fra hele verden i bokform.

Men prosjektet skulle vise seg å bli mye mer enn bare fristende matoppskrifter, matglede og smaksopplevelser.

– Vi gikk i dybden på menneskene vi møtte. Alle som er kommet til Sarpsborg, har en spesiell historie og bakgrunn. Vi ble nysgjerrige på hvem de er, hvor de kommer fra, hva de opplevde før de kom til Norge og hvordan er det å bo i Sarpsborg, forteller Tom.

Bakgrunn og årsak er meget forskjellige. Noen historier er sterke og gripende. Andre er solskinnshistorier og fortelles med et smil.

Tom og Margrethe møtte mennesker som har flyktet fra krig og forfølgelse. Andre kom til Sarpsborg på grunn av kjærligheten. Noen er blitt gjenforent med familiemedlemmer. For andre var det helt tilfeldig at de endte opp i Olavs by.

Einas fra Jemen (t.h) og Margrethe Stang Erikstad nyter et hjemmelaget måltid. Foto: Totalmedia

Mer enn bare oppskrifter

– Jeg synes det var kjempespennende å bli spurt om å være med på et slikt prosjekt. Siden jeg jobber med integrering, kjenner jeg en del av historiene og tenkte at dette blir flott å formidle. Men jeg kan ikke skrive, ler Margrethe.

Margrethe Stang Erikstad (t.h.) og Besa fra Kosovo fant tonen på kjøkkenet. Foto: Totalmedia

Hennes jobb ble derfor å banke på dører og finne innbyggere som var villige til å dele både historier og matoppskrifter.

– Vi har møtt så mange fantastiske mennesker underveis. Alle er glade for å kunne fortelle om seg og sine liv. Flere ganger har vi opplevd å høre historier som selv barna i familien ikke kjente til. Slikt gjør inntrykk, forteller Margrethe.

Duoen understreker at “En smak av verden i Sarpsborg” ikke er en kokebok, men historier om mennesker.

Margrethe legger til at boken også handler om integrering og de utfordringer som følger med når man kommer til et nytt land.

– Ingen tvil om at dette er et viktig bokprosjekt. Vi formidler jo også måten innflytterne blir tatt imot, og det alltid er rom for forbedring, legger Tom til.

Noe annet enn kjøttboller til middag?

Bokprosjektet startet med at Tom og Margrethe fikk bevilget 50.000 kroner fra Sparebankstiftelsen i Halden og Sarpsborg. Pengene var øremerket egen hjemmeside og innkjøp av ingredienser til matretter.

Hvorfor ikke prøve en rett fra Pakistan til helgen? Foto: Totalmedia

– Deltakerne delte sin matkultur med oss. Det resulterte i både økt matglede og mindre fremmedfrykt. Vi har spist mye god og spennende mat som vi sikkert aldri ville ha smakt om det ikke var for dette prosjektet. Det inkluderer å spise med hendene, sier Tom.

I boken er det også tatt med forklaringer om hva de ulike begrepene betyr. Alle matoppskrifter er basert på ingredienser som er tilgjengelige i Norge. Dermed kan alle lesere prøve ut de ulike rettene.

Forhåpentligvis får du lyst til å kokkelere litt på kjøkkenet og prøve noe nytt til neste middagsselskap. Det blir garantert en snakkis i omgangskretsen om du serverer en etiopisk middag (må spises med hendene) eller pannekaker på islandsk vis.

Den som venter på noe godt …

Uansett hvor i verden vi kommer fra, er det én ting vi har til felles: Gleden over et godt måltid.

– Vi presenterer mat og matkulturer på en enkel og delikat måte. Hensikten er å formidle spennende og rike historier, men også skape nysgjerrighet og matglede hos leserne. Vi håper alle ønsker å prøve nye retter, sier Tom.

Både Margrethe og Tom innrømmer gjerne at de også har lært mye underveis. Ikke bare om de ulike matkulturene, men også om historiske hendelser som har resultert i at intervjuobjektene kom til Norge og Sarpsborg.

– Underveis lærte vi at vi ikke skulle være redd for å spørre. Vi tar vært innom en del temaer som utfordrer litt. Dette har bidratt til at vi kan belyse temaer som ofte kan virke litt personlige. Å jobbe med denne boken var også lærerikt for oss, og vi måtte lese oss opp på historien, sier Margrethe.

De to matentusiastene forteller at “En smak av verden i Sarpsborg” lanseres i november.

– Vi håper boken faller i smak og gir deg lyst til å prøve noe nytt på tallerkenen, sier Margrethe og Tom.

Våre siste saker her:

1 av 3 usikre på egne båtferdigheter
Mange norske båteiere mangler grunnleggende båtkompetanse og er usikre på egne...
Kvoten er fisket opp: Ferske reker kan bli uaktuelt
Rekefiskerne i Sør-Norge har fisket opp hele sesongkvoten. I verste fall må...
Tips til opplevelser i Østfold: Helgen du ikke vil gå glipp av i Moss
Færderseilasen, Mossedagene og Momentum-biennalen; Alt skjer samtidig! Denne...
Sterk bekymring for kutt i støtten til Østfold Internasjonale Teater
Creo, Norsk Skuespillerforbund og Fagforbundet Teater og Scene har sendt en...

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *