Pinsen er en kristen høytid som markerer at Den hellige ånd ble sendt til disiplene. Den norske kirke feirer pinsen med over tusen gudstjenester.
«Hvorfor feirer vi pinse?» er blant søkeordene som trender i løpet av mai og juni. Selve ordet «pinse» kommer fra det greske ordet «pentekoste» som betyr den femtiende – pinsen feires 50 dager etter 1. påskedag.
Historien om pinsedagen kan man lese for eksempel i Apostlenes gjerninger i Bibelen.
Lørdag ringer kirkeklokkene høytiden inn fra landets kirketårn.
Det skjer normalt i en time fra kl. 17.00. De fleste steder er det automatisk klokkeringing, men det er fremdeles en del kirker der den timeslange ringingen på pinseaften skjer ved manuell håndkraft.
Tusen gudstjenester
Den norske kirke feirer at Den hellige ånd kom, med over tusen gudstjenester i løpet av pinsehelgen. Mange steder er det pinsefestivaler, i samarbeid med andre kirkesamfunn.
Pinsen kalles ofte for «kirkens fødselsdag», fordi de første kristne menighetene hadde sitt utspring fra det som skjedde på pinsedagen. Derfor er det festgudstjenester med både feiring og høytidsstemning.
I år sender NRK tverrkirkelig gudstjeneste fra Arna kyrkje i Bergen på søndag, på NRK TV, NRK 1 og NRK P1+ kl. 11.00. Her deltar en rekke kristne trossamfunn, blant annet Den nordisk-katolske kirke, Frelsesarmeen og Pinsekirken.
Kort om pinse
- Pinse feires 50 dager etter påske og ti dager etter Kristi himmelfart.
- Pinsen er høytiden som markerer at Den hellige ånd ble sendt til disiplene, og som viser at kirken skal være verdensvid.
- I Den norske kirke er det vanlig å feire gudstjeneste 1. og 2. pinsedag.
- Selve ordet «pinse» kommer fra det greske ordet «pentekoste» som betyr den femtiende – pinsen feires 50 dager etter 1. påskedag.
- Opprinnelig var pinsen en jødisk fest som markerte avslutningen på påsken og at Moses fikk de ti bud på Sinai.