Det er meldt om lokal, stor skogbrannfare inntil det kommer betydelige mengder nedbør. – Store områder kan bli berørt. Ikke bruk åpen ild. Følg instruksjoner fra lokale myndigheter, er rådet fra Meteorologisk institutt.
Det brenner i terrenget flere steder i Sør-Norge denne helgen. Brannvesenet har søndag fått kontroll på en voldsom brann i Flesberg, der rundt 50-60-brannfolk har vært involvert i slukkearbeidet, og i tillegg har de fått bistand fra skogbrannhelikopter.
Men det brenner fortsatt flere andre steder på Sør- og Østlandet. Foruten lokale brannvesen har også Sivilforsvaret og bønder deltatt i slukkingen av omfattende skogbranner.
Vinden skaper utfordringer
Meteorolog Terje Alsvik Walløe sier til VG at vi søndag har nådd toppen for skogbrannfare denne uken.
– Det er egentlig ikke spesielt tørt ute, men det er sterk vind. Tar det først fyr, er det høyere fare for spredning, sier han til avisen.
Tidvis har vinden vært oppe i liten storms styrke i kastene, og standby vind har i helgen mange steder ligget på 10-15 sekundmeter.
Så langt i år har brannvesenet hatt 11 oppdrag i Sarpsborg per uke knyttet til branner i gress- eller innmark og skog- eller utmark, ifølge brannstatistikk.no.
Unngå bruk av åpen ild
I perioder med tørke i naturen kan et lite bål fort utvikle seg til en stor skogbrann. Brannvernforeningen har utformet egne regler for brannvern til bruk i skog og mark, lett inspirert av fjellvettreglene.
I tillegg har flere kommuner innført forbud mot bruk av åpen ild i skog og mark, herunder bruk av engangsgriller.
Brannvernforeningens skogbrannvett-regler:
* Gjør deg kjent med skogbrannvarselet og lokale forbud før du gjør opp ild.
* Gjør trygge bålvalg, unngå brannfarlig terreng og ta hensyn til vindforhold.
* Vær forsiktig når du gjør opp ild i naturen, selv på korte turer.
* La aldri bålet være alene.
* Husk at et bål kan gi gnister, glør og ulmende røtter under bakken, selv når du tror ilden er slokket.
* Varsle i tide. Vit alltid hvor du er, og ring nødnummer 110 ved ild ute av kontroll.
* Det er ingen skam å droppe grillpølsa; spis maten kald om nødvendig.