Tekst: Per Sibe
Duften av nystekte bakevarer som slår mot en nær Håkons gate 7, stammer fra Enti og Ingridas bakst og andre delikatesser fra middelhavsområdet.
– Men vi baker mye av det man finner i norske bakerier også, forsikrer Enti.
Enti Arapi og Ingrida Cipi kom fra Hellas for elleve år siden. I fjor startet ekteparet Mediterrane Bakeri i Østre bydel.
Etter en litt forsiktig oppstart, har kundestrømmen bare økt. Det fikk BY Sarpsborgs utsendte føle på kroppen. I håp om å få til et intervju med det greske ekteparet ved første oppmøte, måtte vi pent komme tilbake senere i uka. Her var det for travelt.
– Kom sent på ettermiddagen, da, smilte Ingrida og solgte oss et surdeigsbrød og noen greske småretter.
Om det smakte? Gjett om.
Valgte å reise fra Hellas

Da den økonomiske krisen traff Hellas rundt 2010, falt det økonomiske grunnlaget for å drive bakeri bort. Mange småbedrifter gikk konkurs. Ingrida var også gravid, så det unge paret bestemte seg for å prøve lykken i Norge.
– Vi hadde fått vite at Norge var et bra land for barn å vokse opp i.
Og det stemmer nok. For etter elleve år i Norge, har det blitt tre barn til.
– Alle norskproduserte, humrer Ingrida.
Heldigvis får de mye god hjelp i hverdagen av Ingridas mamma.
Prøvde flere steder
I 2013 kom de til Norge. Ekteparet prøvde å starte opp bakeriet flere steder, blant annet i Fredrikstad. Den lille familien bosatte seg på Borgenhaugen.
Men så skulle lokalene i Fredrikstad rives. Bedriften ble flyttet til Rakkestad, før de i fjor sommer åpnet dørene i Østre del av Sarpsborg sentrum.
– Før bodde vi i Sarpsborg og hadde bakeriet i Rakkestad. Nå har vi bakeriet i Sarpsborg og bor i Rakkestad.
Norsk var ikke så vanskelig
Språket var viktig å lære seg. Det ble prioritert med en gang paret ankom Norge. Ganske greit gikk det å gjøre seg forstått på engelsk, i hvert fall til norskkunnskapene bedret seg nok til å ta over. Ekteparet er selvlært, men Ingrida tok en måned på norskkurs i tillegg.
I og med at de kom fra et europeisk land, måtte de betale for språkopplæring selv. Helt fornøyd med språkkunnskapene er de ikke ennå. Men språket blir stadig bedre, og Ingrida synes ikke at norsk er så vanskelig å lære seg.
– Norsk er ikke “helt gresk” for meg lenger. Eller kinesisk, som vi sier i Hellas.
Etablerte seg i Østre bydel
Selv om det ikke var fritt for advarsler, forteller ekteparet at det var i Østre bydel de fant de perfekte lokalene til en fornuftig pris. Det angrer de ikke på. For etter hvert som ryktet gikk på folkemunne, har omsetningen økt i samme takt.
Mange faste kunder kommer ofte innom for å kjøpe ferske bakevarer med seg hjem til frokost. Eller en lunsjrett. Nye ansikter er innom daglig. Og ikke bare fra det hyggelige nabolaget. Flere kommer langveisfra.
Levering til andre butikker, hoteller og catering er økende. Det jobbes også med flere samarbeidspartnere, deriblant Sarpsborg Scene i nærheten.
Sommerstid er det mange som nyter en av bakeriets småretter på benkene utenfor butikken. Eller på den koselige takterrassen. Det være seg en pizza, en pirog, en gresk salat eller noen av alle de andre rettene som tilbys.
Enti og Ingrida er også veldig takknemlige for all hjelp og støtte de får fra Bydelskontoret.
– Det er kjempeflinke jenter.
Ikke akkurat latmannsliv
Å drive et lite bakeri er ensbetydende med mye arbeid og lange dager. Særlig når man har litt reisevei og fire barn. Ferie og fritid blir det ikke så mye av. Naturlig nok. Men tid til en felles familieferie til Hellas neste sommer, drømmes det om. I så fall blir det første gang på sju år.
Enti tar seg av bakingen. Med 28 års erfaring innen bakerifaget, er det kanskje ikke så merkelig. Allerede som 16 åring begynte han som hjelpegutt på et bakeri i Hellas ved siden av skolen. Han endte til slutt opp som sjef for hele bakeriet. I skoleferier reiste han rundt og jobbet på forskjellige bakerier over store deler av Europa.
Derfor valgte ekteparet å kalle butikken Mediterran Bakeri isteden for et navn som er spesielt for Hellas. For all reisingen kommer kundene til gode. I form av smaker og retter fra hele middelhavsområdet.

Allerede klokka to på natten er Enti på plass for å starte opp ovnene. Det bakes ciabattabrød, focaccia, små og store pizza, franske bagetter, norske småkaker. Bare for å ha nevnt litt av det som bakes. Alt må stå klart til Ingrida kommer for å åpne butikken klokka sju.
Til stor glede for sultne frokostkunder.
Surdeigsbrød i mange varianter er storselgeren. De er også Entis store favoritt og lidenskap.
– Det er hverdagsbrødet i Hellas, forteller han.
Dagen fortsetter med bake- og matlagingsaktiviteter. Ingrida stenger butikken klokken 18.
I en del av butikken er det satt opp hyller. De er fylt opp med olivenoljer og andre spesialiteter – for dem som kanskje vil prøve seg på noen av Middelhavets smaker selv når de kommer hjem. Utvalget er stort, og produktene er de samme som Enti og Ingrida bruker.
Ønsker og drømmer for fremtiden
Det arbeidsomme paret håper at flere næringsdrivende vil etablere seg i nærheten og være med å skape en enda mer levende bydel.
På sikt har de også et håp om å kunne ansette noen for å få litt avlastning.
Ekteparet har flere planer for framtiden, men disse får foreløpig bli en hemmelighet. Men at de har kommet til Østre bydel for å bli, er de helt sikre på.
5 Responses
Tusen hjertelig takk Per for dine orde og du fikk meg å gråte ☺️
En eneste stor blomst av en butikk.
Utrolig hyggelige folk og et lite heads up, for har man først smakt bakevarene der, så kjøper man aldri brød på Rema eller Kiwi igjen.
Det er som å få en god klem en solrik vårdag.
Bougatza til folket!
Stå på!
Ευχαριστώ πολύ
Fantastisk sted og kjøpe mat/lunsj. Blide og imøtekommende drivere, alltid hyggelig og komme innom dette unike bakeriet!
Herlig, slike folk trenger vi.
Fantastiske bakevarer og hyggelige mennesker,
dere er en gave til byen, takk for at dere er her!