En del av de voksne frivillige i East Gamers Sarpsborg. Foto: Hildegunn Kvamme

Viktigst at alle føler seg sett

Tekst og foto: Per Sibe

På Borgenhaugen er det liv og røre hver tirsdag. Der holder nemlig Eastside Gamers Sarpsborg sine ukentlige spillekvelder for barn og ungdom.

Selv om det er midt i høstferien og mange er bortreist, er det likevel over tjue barn og ungdommer som har funnet veien hit denne tirsdagen også.

På utsiden står en rekke sykler parkert. Inne i lokalene i tidligere Skjeberg rådhus finner vi eierne ivrig opptatt med å fylle munnen med pizza eller sitte bøyd over en spill-PC.

-Det er lurt ikke å spise eller drikke ved spillmaskinene, formaner Magnus Lundberg. Han er initiativtaker og leder av tilbudet.

Leder og initiativtaker Magnus Lundberg er veldig fornøyd med utviklingen av Eastside Gamers og ikke minst stolt av de frivillige voksne som stiller opp hver tirsdag.

Oppdaget samspillet

Han forteller at ideen dukket opp under koronapandemien. Norge var nedstengt og barna hans kjedet seg. Noe de ikke var alene om. Magnus er utdannet førskolelærer. Han var vel som andre foreldre, noe skeptisk til kombinasjonen barn og dataspill. Vendepunktet kom da barnefaren oppdaget at når man spiller sammen, kan det gi mange positive effekter.

Tanker ble til handling. Først finne egnede lokaler, men av forskjellige årsaker fant han ingen som passet inn visjonene. Så ble Frivillighetssentralen Sarpsborg Øst  kontaktet. De tilbød lokaler, kontakter og var villige til å påta seg eierskap for prosjektet.

Magnus kan ikke få fullrost Frivillighet Sarpsborg Øst, og spesielt leder Hildegunn Kvamme, nok.

– En helt rå dame, sier Magnus.

– Har hun tro på et prosjekt, så gir hun det tommel opp.

I august 2021 kunne de åpne dørene.

Suksess ble det

Jørgen (30) vokste opp med gaming fra barnsben av. Han er veldig glad for å få være med som frivillig voksenperson for en ny generasjon gamere.

Hver tirsdag kveld møtes mellom 20 og 30 unge til spillekveld. Her finner de sammen for å spille dataspill under kyndig veiledning og hjelp fra frivillige voksne.

 

– En fantastisk gjeng, roser Magnus. Han peker på en gjeng voksne, som er travelt opptatt med å hjelpe de unge når de står fast i spillet. Eller de har andre problemer.

– Noen er ikke så opptatt av å prate. Det respekterer vi. Men alle skal oppleve at de blir sett.

En av de frivillige holder på å gjøre klar til en liten turnering på Nintendo Switch for fire ivrige spillere. Magnus forklarer at konkurransepress er det nok av ellers i samfunnet, så her fokuseres det ikke mest på konkurranse.

Men noen turneringer, etter ønske fra barna, tillater de seg. Med premier og diplomer.

Tilbudet er for barn og unge fra 6 til 25 år. Hovedandelen av dem som møter opp, er fra 8 til 15. Her er alle velkomne, og det er heller ikke noe krav om medlemskap eller forpliktelser.

Gratis er det også.

På barnas premisser

– Vi ser på datakultur og gaming som et mulighetsrom for mestring, sosial omgang, læring og vennskap. Og et sted barn kan utvikle sin sosiale og digitale kompetanse i rammene av trygge voksenpersoner. I tillegg til å skape god digital kompetanse hos barn og unge, sier Magnus og poengterer at alle aktiviteter foregår på barnas premisser.

I fjor ble det etablert ungdomsråd med formål å ha reell på innholdet i tilbudet. Og her må det nevnes at de blant annet satte i gang en innsamling av gamle PC-er, som gjenbrukes av Eastside Gamers på møtedagene.

Datautstyr er ikke akkurat billig

Økonomi er ofte et tema når frivillige skal drive noe. Eastside Gamers var heldige og fikk midler ulike givere i næringslivet. Frivilligsentralen har også bidratt.

Datautstyr er ikke gratis. Pengene som er kommet inn, blir brukt til innkjøp av PC-er, konsoller, spill og annet nødvendig utstyr.

– Og pizza på spillekveldene?

– På ingen måte, forsikrer Magnus. Dagens pizza er det en av barnas bestemødre som ville spandere på oss. Det setter vi alle veldig stor pris på.

– Hadde vi hatt økonomi til det, skulle vi mer enn gjerne tilbudt deltagerne et måltid mat hver spillekveld, men det har vi dessverre ikke.

Travle og entusiastiske intervjuobjekter

Den enkleste oppgaven er det ikke å intervjue Magnus Lundberg. Her er det tydelig barna og ungdommen som kommer først. Flere ganger under samtalen må han av gårde for å hjelpe til et sted.

Denne kvelden er det også en del nye ansikter som dukker opp. Gjerne med foreldre, og de skal alle mottas på en skikkelig måte. Virkelig imponerende er det å se hvordan leder og de frivillige håndterer ungdommen.

Det må være veldig vanskelig ikke å føle seg velkommen her.

– Dette var veldig hyggelig. Vi håper å komme neste tirdag også, sier en mor som er der med sin sønn for første gang.

De unge var ikke så enkle å få i tale. Det spilles Minecraft, Roblox, Super Smash Bros, Mario Kart, retrospill og flere til. Det å bli heftet med teite spørsmål fra BY Sarpsborg, ble nok mest irriterende. Men en kort oppsummering av de svarene vi fikk, må vel bli at de trives veldig godt her og har det morsomt.

Det var Jørgen helt enig i. Tidligere gamer, nå en av de frivillige, er han her så ofte muligheten byr seg.

– Jeg har vært her i to år som frivillig. Og jeg er den av de voksne som har vært med kortest, forteller Jørgen, før han iler over til en ung gamer som har hånden oppe.

Ivrige hender i gang med spilling og har ikke tid til teite spørsmål fra BY Sarpsborgs utsendte.

Våre siste saker her:

Historisk sommernyhet: Nå kan du bo på Borregaard Hovedgård
For aller første gang åpner dørene til det staselige hovedhuset på Borregaard...
Østfold kollektivtrafikk går over til sommertider i uke 26
Fra mandag 23. juni starter sommerrutene for bussene i Østfold og Hvalerferga,...
Deler av Glommastien stengt fram til sommeren 2026
Store deler av Glommastien på Årum-siden av Glomma holdes stengt helt fram til...
Har visjon om å løfte Østfold sammen
“Sammen løfter vi Østfold”. Slik lyder Østfold fylkeskommunes nye...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *