Tekst og foto: Katharina Wiig
Det er livlig rundt de 25 bikubene. En gruppe med mer eller mindre hårete bier, som lever av blomsterstøv (pollen) og nektar, surrer rundt hjemmene sine. Inn og ut. Ut og inn. Hele dagen, stort sett.
Med rundt 50-60.000 bier per kube, er det ingen tvil om at det surrer og summer rundt John Anders Neergaard.
Vi mennesker har alltid vært glade i honning. Hulemalerier i Spania viser at mennesker benyttet taustiger for å komme seg til villbienes bosteder – for 8.000 år siden. Arkeologer har funnet flere tusen år gammel honning i krukker, som visstnok skal smake like godt i dag som da den ble lagt i krukkene.
Etter som årene gikk, fikk menneskene behov for å kontrollere de små insektene. De flittige skapningene fikk sine egne kuber, som i dag brukes i hold av bier (birøkt).
BEE HAPPY: Det er hektisk i kubene nå i sommer.
Det søte liv
Antall birøktere i Norge har økt betydelig de siste årene. Blant dem er John Anders Neergaard, som har etablert egen honningproduksjon på Furuholmen i Varteig.
Han og Tone Lise Forbergskog kjøpte dette idylliske paradiset i 2019, og sammen har de gitt nytt liv til dette historiske og vakre området.
Én av aktivitetene er birøkt, og salg av egenprodusert honning.
– Jeg tok birøkterkurs rett før vi overtok Furuholmen. Biene er et viktig insekt og de lager jo nydelig honning som vi har glede av, smiler John Anders.
Honningen som lages (og selges) på Furuholmen er registrert hos Mattilsynet. John Anders og Tone Lise vektlegger kvalitet, renslighet og trivsel for biene.

Bli med inn i bienes verden
– Det er en spennende tilværelse å være birøkter. Vi ønsker å dele lidenskapen vår med besøkende. Besøkende kan spørre oss om både bier og honning, smiler John Anders.
Han synes det er både stas og moro å slå av en samtale om bienes fantastiske verden.
– Det er også helt greit å be om å få smake på den nydelige honningen vår.
To tredjedeler av maten vi spiser er avhengig av pollinerende insekter. Biene er i aller høyeste grad et viktig insekt.
John Anders og Tone Lise tilbyr også en introduksjon i birøkt. Kursene har, akkurat som honning deres, falt i smak hos både unge og eldre.
Bienes liv og arbeidsfordelingen er et av naturens store undere, og det er både interessant og lærerikt.
John Anders Neergaard er klar til å sverme med biene sine.
I godt selskap
John Anders trives godt sammen med biene sine. De derimot, er ikke like opptatt av ham, og fortsetter med sine daglige gjøremål.
Sommeren er den mest hektiske perioden – både for John Anders og biene.
I løpet av sommermånedene fødes det mange «biebarn». Det hele starter med at dronningen legger egg i celler. Hun er den eneste i bifolket som kan dette, og hun legger opptil 2000 egg daglig i sommersesongen. Eggene klekkes etter tre dager. 21 dager etter at egget er lagt, kryper det nok en flittig arbeidsbie fram.
– Det er disse arbeidsbiene som utgjør samfunnet i antall. Hun er også mor til noen hundre droner, som er biesamfunnets hanner, forklarer John Anders.
Han deler gjerne sin kunnskap med alle som vil høre og lære mer om bienes fascinerende verden.
Siden oppstarten har han fortalt besøkende i alle aldre om trekkbier, pussebier, pleiebier og vaktbier.
– Det er mest å gjøre fra april til september. Da må biene stelles hver femte til syvende dag, sier John Anders.

Honning er ikke bare honning
På Furuholmen produseres en av verdens mest naturlige produkter.
John Anders og Tone Lise har laget en vårhonning, som i hovedsak bestod av nektar fra bringebærblomster iblandet noe nektar fra trær og andre vårblomster. Høsthonningen deres bestod i hovedsak av nektar fra forskjellige lyng- og skogplanter.
De to ivrige birøkterne kommer til å eksperimentere med noen spesialhonninger fremover samt noen egne artshonninger.
– Vi brenner for både bier, birøkt og honning her på Furuholmen, sier John Anders.
Han understreker at bier er levende vesener og må behandles med respekt og kunnskap. Belønningen er massevis av deilig honning.
Ingen tvil om at John Anders har fått smaken på det søte liv.
Vil du bli birøkter?
Første du må gjøre er å melde deg på et nybegynnerkurs. Norges Birøkterlag har lokallag over hele landet. De arrangerer jevnlig kurs for nybegynnere. Du lærer hva du trenger av utstyr og hvordan du steller og tar vare på biesamfunnet ditt.
Utstyret du trenger:
- En komplett bikube med rammer og voks.
- Biesamfunn (kjøpes fra en lokal birøkter).
- Birøkterklær (drakt, hatt med slør og hansker).
- Redskaper (røykpuster, kost og bieskrape).
- Honningslynge (i starten kan du låne en).
Kilde: Honningcentralen