Tekst og foto: Hege Weimand Larsen
-Vi har venta på dette her! Anette Thorvik, formidlingsansvarlig for Sarpsborg bibliotek og daglig leder ved Tunes filial, er opptatt med å sjaue bøker for tida. Og det gjør hun med stor iver, for snart åpner det nye hovedbiblioteket.
-Det ligger mye bak investering i et nytt bibliotek i en kommune. Det har vært en lang prosess. Det er ikke noe vi har tatt av årets budsjett, sier hun spøkefullt.
Da Anette begynte å jobbe i Sarpsborg kommune i 1997 lå planene for det nye biblioteket ganske klart. 27 år senere er det en realitet.
-For oss ansatte er det en stor overgang når vi nå skal jobbe både i Tune og på hovedbiblioteket. Det blir en helt annen måte å drive bibliotek på – en moderne måte som mange kanskje syns er rart.

Jobber i kulissene
-Vi har ekstremt mye å gjøre selv om det ikke synes. Vi planlegger i detalj alle mulige rutiner, arbeidstidene våre. Selv om vi har flere filialer i Sarpsborg så er vi ikke konkurrenter, vi er alle kolleger og sammen er vi Sarpsborg bibliotek, sier Thorvik.
Det skal nå plasseres ut 80.000 bøker i det nye biblioteket.
-Det gleder jeg meg til! Jeg syns det er kjempegøy å sjaue, sier hun med en latter. – Når vi gjør det selv, blir det helt riktig, og vi blir kjent med lokalene. Vi skal få frem samlingen vår og fronte bøkene. Så du kan ta i boka, se på den, snu på den. Det å se forsiden har noe å si for at du finner en bok.
Gode samtaler på biblioteket
-Det blir ofte gode samtaler inn mot hva vi tror passer for den som tar kontakt. Og vi blir godt kjent med lånerne våre – vi blir nesten som en familie. Vi har taushetsplikt og er veldig nøye med det, forsikrer Anette. -Vi er lokalbiblioteket. Vi er ikke mange på jobb, og lokalet er ikke så stort. Vi har klare mål om å videreføre den familiære følelsen i det nye hovedbiblioteket også.
Biblioteket er en trygg arena og viktig tjeneste for hele samfunnet med flere tilbud enn boklån.
– Biblioteket er en viktig tjeneste kommunen har, og som alle kjenner til. Mange oppsøker biblioteket når de flytter hit, fordi de er vant til biblioteket fra eget land. Her vet de at de kan finne informasjon, lese aviser og snakke med noen. Biblioteket er en trygg arena der alle kan komme, snakke med noen, skrive ut noe eller lese i ro og fred, smiler Anette.
Og det er gratis!
Prinsippet om gratis bruk av biblioteket og fri lånerett står sterkt i loven. Bibliotekets oppgave er å bidra til demokratisk deltakelse og fri meningsdannelse. Det betyr at de også må bevege seg utenfor bibliotekets lokaler, og oppsøke leserne.
-Det står i folkebibliotekloven at vi skal formidle, sier Anette Thorvik. -På Seniorskolen har vi poesilesning og tekstlesning. Vi er mye ute i foreninger. I Skjeberg er det lesesirkler i regi av frivillighetssentralen, som også har språkkafé. Vi plukker ut bokkasser til private lesesirkler, og hjelper lærere med bokkasser til klasserommet.
Leseglede og veiledning
– Det verdifullt for meg når en låner forteller om en bok de har lest. Da kan jeg bruke det til neste låner. Vi følger med på blogger og bokanmeldelser, har ukentlige bokvalgsmøter og en lesetime i uka. Vi får mange tusen bind i året og kan ikke lese alt. Så vi har noen hurtiglesningsteknikker som gir et oss inntrykk av hva boka inneholder og hvem det kan passe til, forteller Anette. -«Leseservice» er en slik metode, som går ut på å hekte kategorier til bøker. Vi finner synsvinkel, språk, stemninger. Vanja Øyrås fra Sarpsborg har brakt metoden til Norge.
Noen tenker at «jeg leser jo ikke bøker», men biblioteket er mer enn det. Om du ikke bruker det hele tiden, så kan det være faser i livet der det betyr mer. Småbarnsforeldre er storforbrukere av høytlesningsbøker.
-Vi er så fornøyd med barneavdelingen på Tune. Vi har flyttet lesesalen så det blir bedre plass til den, noe som synliggjør vårt fokus på barn og unge, sier Anette.
Det banker på døra. Tonje Haukebø Henriksen kommer inn. Henter kaffe og glir inn i samtalen:
-Vi sier jo det at vi er på en måte grunnmuren i samfunnet. Det er ikke alltid det blir tatt med i vurderinga, men kommunens bibliotektjeneste kan bidra positivt til at folk har det bra. Her er det plass til alle. Det er en god stemning på biblioteket. Det er viktig at vi som jobber på biblioteket har evne til å jobbe med mennesker, sier Tonje.
-Det er jo mennesker vi egentlig jobber med! sparrer Anette med anerkjennende nikk fra Tonje.