Ung jazzglede!

Jazztastisk avslutningskonsert i Skjeberg

Tekst og foto: Kristina Lausund

Forrige lørdag fikk publikum høre hva 23 ungdommer mellom 14-20 år har lært på Jazzkurs på Skjeberg folkehøyskole i Sarpsborg kommune denne sommeren. I løpet av seks dager har ungdom fra hele landet spilt jazzlåter og lekt med harmonier, melodier og rytmer.

De har blitt utfordret. De har spilt både med og uten noter. Og på lørdag fikk de teste improvisasjon for et publikum – noen kanskje for første gang? Og for en jazztastisk avslutningskonsert det ble!

Fasinerende utradisjonell besetning

På konserten fikk publikum høre musikk fra to forskjellige ensembler med ulik besetning og klangbilde. Ensemblet med de yngste kursdeltakerne besto av vokal, klarinett/bassklarinett, sopran/alt/tenor saksofon, trompet, trombone, el-piano, el-gitar, bassgitar og slagverk. Det andre ensemblet besto av fiolin, klarinett/vokal, altsaksofon, trompet, gitar, kontrabass og slagverk inklusive melodisk.

– Odde besetninger er ingen hindring, uttrykte kursinstruktør og tubaist Steffen Granly i kursinvitasjonen. Og lørdagens publikum kunne konstatere at han hadde helt rett. De to ensemblene hadde en fasinerende utradisjonell besetning som skapte både spennende musikk og god stemning!

Instruktørene Gunnar Halle og Shannon Mowday dirigerte hver sin gruppe og spilte med på henholdsvis trompet og barytonsaksofon. Etter pause byttet de grupper, noe de også gjorde gjennom hele kurset. De to instruktørene har forskjellig tilnærming til jazz og improvisasjon. Med Gunnar lærte ungdommene å lære kun ved å lytte, noter fikk de først på et senere tidspunkt hvis det ble mye å huske på. Med Shannon ble noter, spesialskrevet for disse besetningene, utgangspunkt for improvisasjon. Dette kombinert med innspill fra Steffen Granly og gjesteinstruktører, ga ungdommene et godt grunnlag for videre utforsking av jazz og improvisasjon.

Det var opprinnelig 23 kursdeltakere, men dessverre ble det noe sykdomsfrafall. Det betydde at et par ledende piano-stemmer måtte fordeles på andre instrumenter for å få det til å fungere optimalt. En kreativ utfordring de løste på en utmerket måte, og publikum satte stor pris på resultatet.

De yngste

Vennskap på tvers av alder og geografi

Kurstilbudet var åpent for ungdom fra hele landet i aldersgruppen 14 til 20 år, og på årets jazzkurs kom deltakerne fra Mo i Rana i nord til Nodeland i sør. I løpet av seks kursdager ble de kjent med andre jazzinteresserte ungdommer, og nye vennskap oppsto på tvers av alder og bosted.

En av kursdeltakerne uttrykte i pausen: – Jeg gruer meg til etterpå, til å si ha det. Kommer sikkert til å grine i fem timer.

På konserten fremsto de som en sammensveiset gjeng som både lyttet på hverandre og kommuniserte via musikken. Skulle tro de har kjent hverandre mye lenger enn seks dager!

Tre organisasjoner har samarbeidet om Jazzkurs 2024: Østnorsk jazzsenter, Jazzskolen Kråkstad Jazz og Det Nye Norske Storband. Sammen ønsker de å gi unge jazzmusikere mer samspillerfaring, og etablere nettverk med unge jazzmusikere over hele landet.

Ta turen innom!

Takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og UngMusikk ble det mulig å gjennomføre årets kurs. Og undertegnede håper de vil støtte et nytt kurs neste år. Slik at vi også i fremtiden kan gå på varierte jazzkonserter i hele Norge.

Samtidig oppfordres flere i nærområdet til å ta turen innom ved neste anledning. Det er imponerende å høre hva ungdommene får til etter bare seks dager med samspill og improvisasjon. Det blir nesten en umulig oppgave å forsøke og gi en smakebit fra lørdagens konsert med ord og bilder. For hvordan kan man sette ord på en harmoni? En sårbar stemning? Flotte improvisasjoner? Nydelig vokaler? En standardlåt i ny musikalsk drakt? Musisering med hele kroppen? Fengende slagverksrytmer? Spilleglede? Responsen fraac publikum? En konsert er ferskvare og må oppleves. Og denne konserten var rett og slett jazztastisk!

De eldste

Om Jazzkurset: Dette er et seks dagers sommerkurs med samspill, improvisasjon og jazz for ungdommer i alderen 14-20 år. Kurset retter seg mot de som har drevet med jazzimprovisasjon, men er også for de som er litt ferske på å improvisere og spille på gehør. Kurssted: Skjeberg folkehøyskole i Sarpsborg kommune.

Samarbeidsprosjekt Tre organisasjoner samarbeider om å arrangere Jazzkurset. Alle organisasjonene driver opplæring og talentutvikling hver for seg – fra barn via ungdom og opp til unge voksne.

  • Østnorsk jazzsenter er et regionalt kompetanse- og produksjonssenter for jazz med arbeidsoppgaver innen formidling, opplæring og informasjon. Senteret legger til rette for at jazzmusikk er tilgjengelig for et størst mulig publikum på Østlandet. Les mer: Østnorsk jazzsenter
  • Jazzskolen Kråkstad Jazz er en jazzskole for barn og unge mellom 10 og 19 år med tilholdssted i Kråkstad Samfunnshus, utenfor Ski i Nordre Follo Kommune. Les mer: Kråkstad Jazz
  • Det Nye Norske Storband er et profesjonelt storband bestående av musikere i etableringsfasen av sine karrierer. Ensemblet ble grunnlagt av Henrik Smelhus Sjøeng i 2017 og har siden den gang levert profesjonelle produksjoner til et bredt og variert publikum. Les mer: Det Nye Norske Storband

Støtte Takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og UngMusikk ble det mulig å gjennomføre årets kurs.

  • Sparebankstiftelsen DNB støtter både lokale tiltak og nasjonale initiativer i Norge. De støtter tiltak innen kunst, kultur, friluftsliv, idrett, naturkunnskap, nærmiljøaktiviteter og kulturarv. Sparebankstiftelsen DNB ble opprettet i 2002, og har siden starten bidratt med 11,5 milliarder kroner til allmennyttige formål. Les mer: Sparebankstiftelsen DNB
  • UngMusikk er et samarbeid mellom Norges musikkhøgskole (NMH) og musikkutdanningen i kommuner i Akershus og Østfold. Formålet er å styrke båndene mellom den lokale musikkopplæringen i kommunene og den nasjonale musikkutdanningen. Les mer: UngMusikk

Våre siste saker her:

Historisk sommernyhet: Nå kan du bo på Borregaard Hovedgård
For aller første gang åpner dørene til det staselige hovedhuset på Borregaard...
Østfold kollektivtrafikk går over til sommertider i uke 26
Fra mandag 23. juni starter sommerrutene for bussene i Østfold og Hvalerferga,...
Deler av Glommastien stengt fram til sommeren 2026
Store deler av Glommastien på Årum-siden av Glomma holdes stengt helt fram til...
Har visjon om å løfte Østfold sammen
“Sammen løfter vi Østfold”. Slik lyder Østfold fylkeskommunes nye...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *